Odcinek AB o współrzędnych A=(14, -4), B =(-4,8) podzielono na pół. Otrzymano punkt C. Następnie odcinek AC podzielono na pół i otrzymano punkt D, tak samo zrobiono z odcinkiem BD. Dzięki temu powstał punkt E. Wyznacz długość i współrzędne środka odcinka FE, jeśli wiesz, że F jest środkiem odcinka ED.
\(\displaystyle{ S_AB=({14-4/2},{-4+8/2)=(5,2)=C
S_AC=({14+5/2},{-4+2/2)=(9,5;-1)=D
S_BD=(-4+9,5/2};{8-1/2)=(2,75;3,5)=E
S_ED=(2,75+9,5/2};{3,5-1/2)=(6,125;1,25)=F
S_EF=(2,75+6125/2};{3,5+1,25/2)=(4,4375;2,375)
EF=\sqrt{(-1,6875)^2+(1,25)^2}}\)
mi wyszło coś takiego.
wyznacz długości i współrzędne środka odcinka FE.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznacz długości i współrzędne środka odcinka FE.
\(\displaystyle{ |FE|=\sqrt{(2,75-6,125)^2+(3,5-1,25)^2}\\
|FE|=\sqrt{(-3,375)^2+(2,25)^2}\\
|FE|= \sqrt{11,390625+5,0625} \\
|FE|= \sqrt{16,453125}\\
|FE|= \frac{9 \sqrt{13} }{8}}\)
reszta się zgadza
|FE|=\sqrt{(-3,375)^2+(2,25)^2}\\
|FE|= \sqrt{11,390625+5,0625} \\
|FE|= \sqrt{16,453125}\\
|FE|= \frac{9 \sqrt{13} }{8}}\)
reszta się zgadza