Wzajemne położenie dwóch okręgów2

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
luna129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 18:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 1 raz

Wzajemne położenie dwóch okręgów2

Post autor: luna129 »

Dane są punkty A=(0,0), B=(4,0).

a)Określ wzajemne położenie okręgów
o(A, 1) i o(B, 1)
b) Napisz równania tych okręgów
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Wzajemne położenie dwóch okręgów2

Post autor: pelas_91 »

1) Oblicz odległość \(\displaystyle{ d}\) pomiędzy środkami dwóch okręgów.
2) Zauważ, że jak \(\displaystyle{ R-r<d<R+r}\) to okręgi są sieczne, \(\displaystyle{ d=R+r}\) - styczne zewnętrznie, \(\displaystyle{ d=R-r}\) - styczne wewnętrznie, \(\displaystyle{ d<R-r}\) jeden wewnątrz drugiego, \(\displaystyle{ d>R+r}\) - rozłączne zwenętrznie
ODPOWIEDZ