Wzajemne położenie prostej i okręgu 2

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
luna129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 18:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 1 raz

Wzajemne położenie prostej i okręgu 2

Post autor: luna129 »

Średnicą okręgu jest odcinek o końcach A i B. Napisz równania stycznych do okręgu w punktach A i B, gdy:
a) A=(-3,-5), B=(1,1)
b) A=(-2,3), B=(4,-1)
c) A=(0,0), B=(-5,6)
Wskazówka: prosta przechodząca przez punkty A i B jest prostopadła do prostej stycznej do okręgu
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Wzajemne położenie prostej i okręgu 2

Post autor: pelas_91 »

1) Wyznacz równanie kierunkowe prostej AB.
2) Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB:
a) przechodzącej przez pkt A
b) przechodzącej przez pkt B
ODPOWIEDZ