Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nie podam
- Podziękował: 5 razy
Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
Dziękuje
Teraz Zadanie trzecie
Obliczam boki z wczesniejszego wzoru, a potem pitagoras?
Teraz Zadanie trzecie
Obliczam boki z wczesniejszego wzoru, a potem pitagoras?
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
Tak, zgadza się. Tylko, że sprawdzasz czy ten pitagoras w danym trójkącie "działa", czy lewa strona równa się prawej.
PS. Chodziło ci chyba o drugie zadanie
PS. Chodziło ci chyba o drugie zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nie podam
- Podziękował: 5 razy
Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
Przepraszam, tak o zadanie 2.
Wyglada ono tak:
a)
A = \(\displaystyle{ \left(5,0\right)}\)
B = \(\displaystyle{ \left(1,8\right)}\)
AB = \(\displaystyle{ \sqrt{ \left(1-5 \right)^{2} + \left(8\right)^{2}}}\)
AB = \(\displaystyle{ \sqrt{16+64}}\)
AB = \(\displaystyle{ \sqrt{80}}\)
AB = 8.94
B = (1,8)
C = (-5,5)
BC = \(\displaystyle{ \sqrt{ \left(-5-1\right)^{2} + \left(5-8\right)^{2}}}\)
BC = \(\displaystyle{ \sqrt{36+9}}\)
BC = \(\displaystyle{ \sqrt{45}}\)
BC = 6.70
C = (-5,5)
A = (5,0)
CA = \(\displaystyle{ \sqrt{ \left(5- \left(-5\right) \right)^{2} + \left(5\right)^{2}}}\)
CA = \(\displaystyle{ \sqrt{100+25}}\)
CA = \(\displaystyle{ \sqrt{125}}\)
CA = 11
a^{2} + b^{2} = c^{2}
79,92 + 44,89 = 124.99
124,81 = 124.99
Jak to lepiej zapisać??
Wyglada ono tak:
a)
A = \(\displaystyle{ \left(5,0\right)}\)
B = \(\displaystyle{ \left(1,8\right)}\)
AB = \(\displaystyle{ \sqrt{ \left(1-5 \right)^{2} + \left(8\right)^{2}}}\)
AB = \(\displaystyle{ \sqrt{16+64}}\)
AB = \(\displaystyle{ \sqrt{80}}\)
AB = 8.94
B = (1,8)
C = (-5,5)
BC = \(\displaystyle{ \sqrt{ \left(-5-1\right)^{2} + \left(5-8\right)^{2}}}\)
BC = \(\displaystyle{ \sqrt{36+9}}\)
BC = \(\displaystyle{ \sqrt{45}}\)
BC = 6.70
C = (-5,5)
A = (5,0)
CA = \(\displaystyle{ \sqrt{ \left(5- \left(-5\right) \right)^{2} + \left(5\right)^{2}}}\)
CA = \(\displaystyle{ \sqrt{100+25}}\)
CA = \(\displaystyle{ \sqrt{125}}\)
CA = 11
a^{2} + b^{2} = c^{2}
79,92 + 44,89 = 124.99
124,81 = 124.99
Jak to lepiej zapisać??
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
Nic nie przybliżaj! Pierwiastek podnieść do kwadratu chyba potrafisz?
Jedyne czynności jakie wolno Ci zrobić z wynikiem w formie pierwiastka, to wyłączenie czynnika przed nawias: \(\displaystyle{ \sqrt{80}=4\sqrt{5}}\)
Jedyne czynności jakie wolno Ci zrobić z wynikiem w formie pierwiastka, to wyłączenie czynnika przed nawias: \(\displaystyle{ \sqrt{80}=4\sqrt{5}}\)
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
Skorzystaj ze wzoru na równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty. I wyznacz trzy równania dla każdego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nie podam
- Podziękował: 5 razy
Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
A moglbys zrobić jeden przyklad pokazujący jak to ma wygladać?
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
To dużo liczenia na które nie mam najmniejszej ochoty. Podaję Ci wzór i wyliczam równanie boku AB z podpunktu a) - reszta jest analogiczna.Owneds pisze:A moglbys zrobić jeden przyklad pokazujący jak to ma wygladać?
\(\displaystyle{ y-y_A=\frac{y_A-y_B}{x_A-x_B}(x-x_A)}\)
a) Bok AB: \(\displaystyle{ y-0=\frac{0-4}{1-4}(x-1)\\
y = \frac{4}{3}x - \frac{4}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nie podam
- Podziękował: 5 razy
Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
A zad 4 jak?
Ps.
Czemu:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
A nie
\(\displaystyle{ \frac{4}{-3}}\)
Ps.
Czemu:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
A nie
\(\displaystyle{ \frac{4}{-3}}\)
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Równania prostych, odległości między pkt.- zadania
A ile jest 0-4 ?? I jak dzielimy dwie liczby ujemne?Owneds pisze:A zad 4 jak?
Ps.
Czemu:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
A nie
\(\displaystyle{ \frac{4}{-3}}\)