współrzędne wierzchołka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
adek199211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2010, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

współrzędne wierzchołka

Post autor: adek199211 »

Punkty: A(-1,-2), B(4,-7), C(5,0) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.
a)Oblicz współrzędne wierzchołka D
b) Wykaż, że równoległobok ten jest rombem.

pomóżcie nie wiem jak to zrobić
Ostatnio zmieniony 9 cze 2010, o 22:32 przez adek199211, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

współrzędne wierzchołka

Post autor: piasek101 »

adek199211 pisze:nie cierpiące zwłoki
A jakie cierpią ?
adek199211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2010, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

współrzędne wierzchołka

Post autor: adek199211 »

nie no tak jakoś napisałem no ale bardzo mi jest potrzebne to zadanie można powiedzieć że jest to sprawa życia i śmierci proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

współrzędne wierzchołka

Post autor: piasek101 »

Np wektorowo :

\(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=\overrightarrow{DC}}\).

Romb - gdy wszystkie boki jednakowej długości.
adek199211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2010, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

współrzędne wierzchołka

Post autor: adek199211 »

no tak ale jakoś tak wiesz właśnie ze zastosowania jakichś tam wzorów jakby to rozwiązać
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

współrzędne wierzchołka

Post autor: piasek101 »

Podaj z jakiego tematu masz zadane zadanie - jak z wektorów, rozpiszę powyższe.
Jak z innego - trzeba go znać.
adek199211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2010, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

współrzędne wierzchołka

Post autor: adek199211 »

Elementy geometrii analitycznej- zadania powtórzeniowe
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

współrzędne wierzchołka

Post autor: piasek101 »

Czyli ze wszystkiego.

No to z wektorów (nie licz na gotowca) :

\(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=[4-(-1); -7-(-2)]}\)

\(\displaystyle{ \overrightarrow{DC}=[5-x; 0-y]}\) (z porównania wektorów dostaniesz (x) i (y) - współrzędne D)
adek199211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2010, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

współrzędne wierzchołka

Post autor: adek199211 »

no i to tylko o to chodziło?? no a ja myślałem że to jakaś skomplikowana sprawa dzięki bardzo
ODPOWIEDZ