proste w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gerla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

proste w układzie współrzędnych

Post autor: gerla »

1) Napisz równanie symetralnej odcinka wyznaczonego przez punkty przecięcia prostej 3x - 2y - 12 = 0 z osiami układu współrzędnych.

2) Punkty A = (1, 1), B = (3, 5) i C = (-1, 3) są wierzchołkami trójkąta ABC. Napisz równanie prostej:
a) zawierającej bok AB
b) przechodzącej przez środek boku AC i równoległej do prostej AB
c) zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C
d) będącej symetralną boku AB

3) Wyznacz współrzędne punktu przecięcia przekątnych czworokąta o wierzchołkach:
A = (0, -4), B = (5, -1), C = (1, 4) i D = (-3, -1)
knrt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 19 maja 2010, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 15 razy

proste w układzie współrzędnych

Post autor: knrt »

Ad. 1)
a. wyznacz punkty przecięcia prostej z osiami
b. znajdź środek odcinka o którym mowa
c. wyznacz równanie prostej zawierającej ten odcinek
d. wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej określonej w c. takiej, która przechodzi przez środek odcinka
gerla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

proste w układzie współrzędnych

Post autor: gerla »

w podpunkcie a) współrzędne wyszły (0, -6) oraz (4, 0) ?
natomiast w b) środek odcinka ma współrzędne (2, -3) ?

a reszty nie rozumiem już ..
knrt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 19 maja 2010, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 15 razy

proste w układzie współrzędnych

Post autor: knrt »

teraz równanie prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ \left(0,-6 \right), \left(4,0 \right)}\).
ODPOWIEDZ