Pole kwadratu z iloczynem skalarnym

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dragon_311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 17 maja 2010, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Pole kwadratu z iloczynem skalarnym

Post autor: dragon_311 »

Dany jest kwadrat ABCD. Punkt E i F są środkami boków BC i CD. Wiedząc, że \(\displaystyle{ \vec{AE} \cdot \vec{AF}=4}\) oblicz pole kwadratu.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Pole kwadratu z iloczynem skalarnym

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+ \left( \frac{a}{2} \right)^2 } \cdot \sqrt{a^2+ \left( \frac{a}{2} \right)^2 } \cdot cos x=4,}\) gdzie \(\displaystyle{ x+2arctg \frac{1}{2} = \frac{\pi}{2} .}\)
ODPOWIEDZ