Obwód czworokąta ONPM
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 20:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Obwód czworokąta ONPM
Ramiona kąta \(\displaystyle{ MPN}\) są styczne do okręgu o środku \(\displaystyle{ O}\) w punktach \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ N}\). Oblicz obwód czworokąta \(\displaystyle{ ONPM}\), wiedząc, że kąt \(\displaystyle{ MPN}\) ma miarę \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\), a promień okręgu ma długość \(\displaystyle{ 8\mbox{cm}}\).
Interesują mnie obliczenia.
Interesują mnie obliczenia.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2010, o 16:58 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obwód czworokąta ONPM
Zrób rysunek.
\(\displaystyle{ ON=OM=8}\)
\(\displaystyle{ PM=PN}\)
PM policzysz z
\(\displaystyle{ \tg 30^o= \frac{OM}{PM}}\)
\(\displaystyle{ ON=OM=8}\)
\(\displaystyle{ PM=PN}\)
PM policzysz z
\(\displaystyle{ \tg 30^o= \frac{OM}{PM}}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2010, o 16:59 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obwód czworokąta ONPM
Połacz punkty P i O.
Widzisz tam jakieś trójkąty prostokątne?
Wiesz co to takiego tangens kąta ostrego?
Wiesz ile jest równy \(\displaystyle{ \tg 30^o}\)?
Widzisz tam jakieś trójkąty prostokątne?
Wiesz co to takiego tangens kąta ostrego?
Wiesz ile jest równy \(\displaystyle{ \tg 30^o}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 20:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Obwód czworokąta ONPM
Myślałem że ktoś na tym forum posiada umiejętności żeby takie zadanie rozwiązać. Jednak za trudno, bardzo się zawiodłem, ponieważ tutaj na pytanie odpowiada się pytaniem...
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Obwód czworokąta ONPM
@glizd nie bądź bezczelny... nmn podała Ci całe rozwiązanie, a ty nawet nie chcesz na nie popatrzeć i sekundę pomyśleć? Nie dość, że podała Ci prawie że rozwiązane zadanie, to jeszcze chciała Ci krok po kroku wytłumaczyć, a Ty coś takiego odwalasz.. jak ja czegoś takiego nie lubię:/
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.