Znajdź kierunek asymptotyczny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wdsk90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 4 maja 2010, o 11:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 10 razy

Znajdź kierunek asymptotyczny

Post autor: wdsk90 »

Znajdź kierunek asymptotyczny krzywej \(\displaystyle{ 2x ^{2}-xy-3y ^{2}=0}\).

Jak się szuka kierunku asymptotycznego takiej funkcji? Nigdzie nie mogę naleźć nawet definicji tego pojęcia...
Vangelis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tichau
Pomógł: 5 razy

Znajdź kierunek asymptotyczny

Post autor: Vangelis »

To jest niezerowy wektor \(\displaystyle{ \alpha}\) spełniający równanie \(\displaystyle{ \alpha^{\mathrm{T}} A \alpha = 0}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest małą macierzą krzywej.
wdsk90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 4 maja 2010, o 11:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 10 razy

Znajdź kierunek asymptotyczny

Post autor: wdsk90 »

Dzięki po raz kolejny za pomoc.
ODPOWIEDZ