prosta w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gerla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

prosta w układzie współrzędnych

Post autor: gerla »

1) Wyznacz wartość współczynnika k w równaniu prostej
3x + 2y + k = 0
wiedząc że przechodzi ona przez punkt A=(2, -1)

2) Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej zapisanej w postaci ogólnej
4x - 3y + 2 = 0

3) Wyznacz współrzędne punktu przecięcia prostych o równaniach
3x + 7y - 15 = 0 i 3x - 2y - 15 = 0
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

prosta w układzie współrzędnych

Post autor: Quaerens »

1.

Za x i y podstaw współrzędne.

2.

Zapisz je w postaci kierunkowej

3.

Układ równań
ODPOWIEDZ