Znaleźć współrzędne wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dragon_311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 17 maja 2010, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Znaleźć współrzędne wektora

Post autor: dragon_311 »

Znajdź współrzędne wektora x równoległego do wektora u=[2,3], jeśli iloczyn skalarny wektorów x i v=[-1,1] jest równy 5
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Znaleźć współrzędne wektora

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ x=[2k;3k] \\ \left[-1;1 \right] \circ [2k;3k]=5 \\ -2k+3k=5 \\ k=5 \\ x= \left[ 10;15\right]}\)
ODPOWIEDZ