kwadrat o wpółrzednych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
milkyway13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2010, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kamienna góra

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: milkyway13 »

punkty A=(-2,-4) C=(2,6) są wierzchołkami kwadratu abcd a) znajdz współrzędne wierzchołków Bi D b) napisz równanie opisanego na tym okręgu Prosze o pomoc(Geometria analityczna jak najłatwiejszy sposób roziwazania)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: pelas_91 »

Jesteś z podstawy czy rozszerzenia?
milkyway13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2010, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kamienna góra

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: milkyway13 »

podstawy
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: pelas_91 »

No to szkoda, lecimy okrężną drogą....
Wyznacz równanie prostej AC i środek S odcinka AC.
Wyznacz równanie prostej BD [prosta prostopadła do AC przechodząca przez S]

Oblicz ile wynosi połowa |AC| i znajdź taki dwa punkty leżące na prostej BD, których odległość od S wynosi tyle ile połowa |AC|
milkyway13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2010, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kamienna góra

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: milkyway13 »

a jak obliczyc prosta bd-- 31 maja 2010, o 20:17 --pewnie obliczyc współczynnik kierunkowy ac i pózniej ze wzoru
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: pelas_91 »

milkyway13 pisze:a jak obliczyc prosta bd

-- 31 maja 2010, o 20:17 --

pewnie obliczyc współczynnik kierunkowy ac i pózniej ze wzoru
tak, korzystasz z tego co napisałem w nawiasie, czyli potrzebne są współczynniki kierunkowe
milkyway13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2010, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kamienna góra

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: milkyway13 »

dobra juz wyliczyłem prosta bd ale nie wiem co juz dalej zrobic
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: pelas_91 »

milkyway13 pisze:dobra juz wyliczyłem prosta bd ale nie wiem co juz dalej zrobic
Podaj mi prosze jej równanie + równanie AC.

Potem zapoznaj się z Tym: https://matematyka.pl/post717533.htm#p717533

I Zapisz współrzędne punktów B oraz D przy pomocy takich literek.
milkyway13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2010, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kamienna góra

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: milkyway13 »

równanie ac y= -5/2x+1 a bd wyszłomi y=-2/5x+1
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: pelas_91 »

Prosta AC jest źle, popraw i sprawdź czy BD się zgadza.
milkyway13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2010, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kamienna góra

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: milkyway13 »

to samo mo wyszło i korzytsałem ze wzrou y-y1=y2-y1/x2-x1(x-x1)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: pelas_91 »

Wstaw współrzędną C do Twojego równania i nie wmawiaj mi proszę, że \(\displaystyle{ -2,5\cdot2+1=6}\)
milkyway13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2010, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kamienna góra

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: milkyway13 »

jak licze to takl ze y+4=6+4/2+2=(x+2)i tak mi wychodzi jak poprzednio
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: pelas_91 »

milkyway13 pisze:jak licze to takl ze y+4=6+4/2+2=(x+2)i tak mi wychodzi jak poprzednio
\(\displaystyle{ \frac{6+4}{2+2}=-2,5}\)?? no to zdolny jesteś... nie ma co
milkyway13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 maja 2010, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kamienna góra

kwadrat o wpółrzednych

Post autor: milkyway13 »

y+4=6+4/2+2(x+2)= soorrry zle = sie postawiałem-- 31 maja 2010, o 20:50 --miałobyc y=2,5x+1
ODPOWIEDZ