Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miastoxP
- Podziękował: 12 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
Proszę o pomoc !!! Potrzebuję zasadę obliczania równania symetralnej prostej, równania prostej zawierającej środkową trójkąta, prostą zawierającą wysokość trójkąta, prostej równoległej do innej prostej przechodzącej przez dany punkt. Oraz co to znaczy (jeśli możecie to też jak policzyć) że punkty są współliniowe.
Mam jutro z tego zaliczenie i kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać bardzo prosze o pomoc. Z góry dziękuje
Mam jutro z tego zaliczenie i kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać bardzo prosze o pomoc. Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 31 maja 2010, o 20:10 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
równania symetralnej prostej (bardziej by tu pasowało słowo odcinka, a nie prostej) - czyli szukamy prostej prostopadłej, która przechodzi przez środek odcinka
-- 31 maja 2010, 17:50 --
równania prostej zawierającej środkową trójkąta - czyli prosta przechodząca przez wierzchołek trójkąta i środek przeciwległego boku
-- 31 maja 2010, 17:51 --
prostą zawierającą wysokość trójkąta - czyli prosta prostopadła do danego boku i przechodząca przez dany wierzchołek
-- 31 maja 2010, 17:52 --
prostej równoległej do innej prostej przechodzącej przez dany punkt - 1. co wiesz o współczynnikach kierunkowych dwóch prostych równoległych? 2. jak punkt należy do prostej to jego współrzędne spełniają równanie prostej-- 31 maja 2010, 17:53 --punkty są współliniowe - współliniowe=wspólna linia = wspólna prosta - czyli że przez te wszystkie punkty da się poprowadzić jedną prostą
-- 31 maja 2010, 17:50 --
równania prostej zawierającej środkową trójkąta - czyli prosta przechodząca przez wierzchołek trójkąta i środek przeciwległego boku
-- 31 maja 2010, 17:51 --
prostą zawierającą wysokość trójkąta - czyli prosta prostopadła do danego boku i przechodząca przez dany wierzchołek
-- 31 maja 2010, 17:52 --
prostej równoległej do innej prostej przechodzącej przez dany punkt - 1. co wiesz o współczynnikach kierunkowych dwóch prostych równoległych? 2. jak punkt należy do prostej to jego współrzędne spełniają równanie prostej-- 31 maja 2010, 17:53 --punkty są współliniowe - współliniowe=wspólna linia = wspólna prosta - czyli że przez te wszystkie punkty da się poprowadzić jedną prostą
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miastoxP
- Podziękował: 12 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
Czyli przy symetralnej obliczamy środek odcinka AB, potem liczymy a z równiania prostej AB a następnie szukamy \(\displaystyle{ a _{2}}\) ze wzoru \(\displaystyle{ a _{1} \cdot a _{2} = -1}\), a następnie liczymy równanie symetralnej podstawiając współrzędne C i S ??
Ostatnio zmieniony 31 maja 2010, o 18:56 przez matematyczkaxP, łącznie zmieniany 1 raz.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
Symetralna nie przechodzi przez punkt C. Jak już znasz współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ a_2}\) z tej równości, którą napisałaś to drugi współczynnik wyznaczasz wstawiając współrzędne S (on jak najbardziej należy do tej prostej)matematyczkaxP pisze:Czyli przy symetralnej obliczamy środek odcinka AB, potem liczymy a z równiania prostej AB a następnie szukamy \(\displaystyle{ a _{2}}\) ze wzory \(\displaystyle{ a _{1} \cdot a _{2} = -1}\), a następnie liczymy równanie symetralnej podstawiając współrzędne C i S ??
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miastoxP
- Podziękował: 12 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
Czyli uzywam do podstawienia tylko S ???
czyli bedą miały takie same a i wtedy szukam tylko b ???
czy tutaj podstawiam punkty środka odcinka np. AB i wierzchołka C ???pelas_91 pisze: -- 31 maja 2010, 17:51 --
prostą zawierającą wysokość trójkąta - czyli prosta prostopadła do danego boku i przechodząca przez dany wierzchołek
1. \(\displaystyle{ a _{1} = a _{2}}\)pelas_91 pisze: prostej równoległej do innej prostej przechodzącej przez dany punkt - 1. co wiesz o współczynnikach kierunkowych dwóch prostych równoległych? 2. jak punkt należy do prostej to jego współrzędne spełniają równanie prostej
czyli bedą miały takie same a i wtedy szukam tylko b ???
czyli muszę policzyć równanie każdej z prostych jeśli mam tylko podane współrzędne punktów ???pelas_91 pisze:punkty są współliniowe - współliniowe=wspólna linia = wspólna prosta - czyli że przez te wszystkie punkty da się poprowadzić jedną prostą
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
TAK, TAK i NIE
Ostatnia metoda zdecydowanie zbyt męcząca [choć poprawna jeśli w ogóle wiesz ile to prostych musiałabyś wyliczyć...]
Np. jak mamy cztery punkty A, B, C, D -> wyznacz równanie prostej AB i sprawdź czy punkty C i D leżą na tej prostej
Ostatnia metoda zdecydowanie zbyt męcząca [choć poprawna jeśli w ogóle wiesz ile to prostych musiałabyś wyliczyć...]
Np. jak mamy cztery punkty A, B, C, D -> wyznacz równanie prostej AB i sprawdź czy punkty C i D leżą na tej prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miastoxP
- Podziękował: 12 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
bardzo dziękuje za pomoc
Mam juz tylko ostatnie pytanie : jak policzyć odległość między prostymi ????
Mam juz tylko ostatnie pytanie : jak policzyć odległość między prostymi ????
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
Warto się najpierw zastanowić kiedy w ogóle możemy mówić o odległości między dwiema prostymi?matematyczkaxP pisze:Mam juz tylko ostatnie pytanie : jak policzyć odległość między prostymi ????
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miastoxP
- Podziękował: 12 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
kiedy są równoległe ?? czyli znowu \(\displaystyle{ a _{1} = a _{2}}\)???
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
Tak, to jest konieczny warunek. Ale tu preferujemy równania ogólne prostych, nie kierunkowe. I teraz wzór ze szkoły:matematyczkaxP pisze:kiedy są równoległe ??
Wzór na odległość dwóch prostych równoległych \(\displaystyle{ Ax+By+C_1=0}\) oraz \(\displaystyle{ Ax+By+C_2=0}\): \(\displaystyle{ \frac{|C_1-C_2|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miastoxP
- Podziękował: 12 razy
Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
Czyli B tez jest takie same ???pelas_91 pisze: Tak, to jest konieczny warunek. Ale tu preferujemy równania ogólne prostych, nie kierunkowe. I teraz wzór ze szkoły:
Wzór na odległość dwóch prostych równoległych \(\displaystyle{ Ax+By+C_1=0}\) oraz \(\displaystyle{ Ax+By+C_2=0}\): \(\displaystyle{ \frac{|C_1-C_2|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miastoxP
- Podziękował: 12 razy