Dana jest krzywa t\(\displaystyle{ \rightarrow}\)(\(\displaystyle{ \alpha}\)(t),0,\(\displaystyle{ \beta}\)(t)) leżąca w plaszczyznie y=0,określona na przedziale otwartym I zawartym w R.Zakładamy że dla każdego t,(\(\displaystyle{ \alpha' (t))^{2}}\)+(\(\displaystyle{ \beta '(t)^{2})}\)>0 oraz \(\displaystyle{ \alpha}\)(t)>0. Napisać równanie parametryczne powierzchni,którą otrzymamy obracając {(\(\displaystyle{ \alpha}\)(t),0,\(\displaystyle{ \beta}\)(t)):t \(\displaystyle{ \in}\) I} wokół osi Oz.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
równanie parametryczne powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 11:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków