Oblicz odległość punktu P (-2,3) od prostej ...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ka.o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2010, o 13:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz odległość punktu P (-2,3) od prostej ...

Post autor: ka.o »

Oblicz odległość punktu P (-2,3) od prostej k, jeśli:
a) k: x - 7 = O
b) k: y + 1 = 0

Oblicz odległość miedzy prostymi równoległymi k i l, jeśli
a) k: x + y + 2 = 0 ; l: x + y - 4 = 0
b) k: y = \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)x + 2 ; y: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)x - 2
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Oblicz odległość punktu P (-2,3) od prostej ...

Post autor: pelas_91 »

Wystarczy skorzystać ze wzoru na odległość punktu od prostej oraz wzoru na odległość dwóch prostych równoległych. Znasz te wzory, prawda?
ka.o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2010, o 13:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz odległość punktu P (-2,3) od prostej ...

Post autor: ka.o »

Nie było mnie 2 tygodnie w szkole ze względu na wypadek samochodowy, więc nie mam pojęcia jak co rozwiązywać...
Gdybym znała wzory i potrafiła podstawić odpowiednio, nie dałabym tego na forum.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Oblicz odległość punktu P (-2,3) od prostej ...

Post autor: pelas_91 »

ka.o pisze:Nie było mnie 2 tygodnie w szkole ze względu na wypadek samochodowy, więc nie mam pojęcia jak co rozwiązywać...
Gdybym znała wzory i potrafiła podstawić odpowiednio, nie dałabym tego na forum.
Ale masz podręcznik i zdaje się że w nim są pewne wzory więc nie zasłaniaj się wypadkiem...

WZORY:
Ukryta treść:    
ka.o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2010, o 13:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz odległość punktu P (-2,3) od prostej ...

Post autor: ka.o »

mentalność Polaków, pseudo pomocnych, egoistycznych, krytycznych, pełnych zrozumienia
dzięki za wzory, pozdro Ci i życzę, żeby Ciebie w życiu nigdy nie dosięgnęły żadne krzywdy
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Oblicz odległość punktu P (-2,3) od prostej ...

Post autor: pelas_91 »

ka.o pisze:mentalność Polaków, pseudo pomocnych, egoistycznych, krytycznych, pełnych zrozumienia
Wybacz ale tego typu komentarze są zbędne. To Tobie nie chce się nawet książki otworzyć. Gdyby Ci chodziło o wzory, których nie znasz to byś o nie zapytała a nie czekała aż ktoś rozwiąże gotowe zadanie.
ka.o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2010, o 13:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz odległość punktu P (-2,3) od prostej ...

Post autor: ka.o »

Oczywiście, co to jest przepracować cały dział geometrii analitycznej samemu za pomocą podręcznika, będąc na dwóch lekcjach z mało kompetentnym nauczycielem, to przecież nic dla osoby o profilu polonistycznym
Przepraszam, ale się fatygujesz krytykując mój post, więc moje komentarze jednoznacznie zbędne nie są.
ODPOWIEDZ