punkt przebicia prostej z płaszczyzna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MS100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: władek

punkt przebicia prostej z płaszczyzna

Post autor: MS100 »

Znaleźć punkt przebicia prostej \(\displaystyle{ \begin{cases} x=-2+3t \\ y=2-t \\z=-1+2t \end{cases}}\) \(\displaystyle{ t \in R}\) z płaszczyzną \(\displaystyle{ 2x+5y+z-7=0}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

punkt przebicia prostej z płaszczyzna

Post autor: Crizz »

Podstaw po prostu przepisy na x,y,z do równania płaszczyzny i wyznacz t.
MS100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: władek

punkt przebicia prostej z płaszczyzna

Post autor: MS100 »

Dzięki, rozwiązanie takie proste, że aż niewiarygodne:)
ODPOWIEDZ