Wzór na współczynnik kierunkowy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lol22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 24 mar 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wzór na współczynnik kierunkowy

Post autor: lol22 »

Witam wszystkich, chciałbym wiedzieć dlaczego wzór na współczynnik kierunkowy jest następujący: y=y2-y1/x2-x1. Wiem, że w przypadku prostej y=ax wystarczy podzielić drugą współrzędną danego punktu przez jego pierwszą współrzędną, aby dowiedzieć się, ile razy musimy pomnożyć x, żeby otrzymać y. Wiem też, że prosta y=ax + b to w rzeczywistości prosta y=ax przesunięta odpowiednio w górę lub w dół. Nie umiem niestety tego jakoś powiązać ze sobą. Jeśli jest ktoś, kto to potrafi, to niech mi to wytłumaczy. Z góry dzięki za odpowiedz.
Rafał1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 20 gru 2007, o 18:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 5 razy

Wzór na współczynnik kierunkowy

Post autor: Rafał1993 »

Ten wzór pozwala na obliczenie nachylenia prostej do osi OX.

Mając jakieś dwa punkty w układzie współrzędnych i przechodzącą przez nie prostą, po prostu odejmujemy od drugiej współrzędnej punktu A drugą współrzędną punktu B, a następnie dzielimy przez różnicę pierwszej współrzędnej znowu punktu S i pierwszej współrzędnej punktu B.
ODPOWIEDZ