Przeliczenie wsp. z trówymiarow. układu do dwuwymiarowego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
chenioo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2010, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DW

Przeliczenie wsp. z trówymiarow. układu do dwuwymiarowego

Post autor: chenioo »

Witam.

W trójwymiarowym układzie współrzędnych (uwaga!! w tym przypadku oś x jest osią rzędnych, oś y osią odciętych) znajduje się czworokąt którego wierzchołki mają współrzędne: P1 (x=1, y=2, z=7), P2 (x=2,y=6,z=6), P3 (x=2, y=5,z=1), P4 (x=1, y=3, z=2).
Zadanie polega na przeliczeniu (transformowaniu ?) współrzędnych trójwymiarowych danego czworokąta do dwuwymiarowego układu współrzędnych, tak aby nowe, dwuwymiarowe współrzędne (x,y) pozwoliły na to by uzyskany czworokąt był identyczny z tym z przestrzeni trójwymiarowej.
ODPOWIEDZ