Witam mam problem z zadaniami poniewaz nie chodzilem dlugo do sql z przyczyn zdrowotnych i teraz tego nie rozumiem mam takie zadanie:
Oblicz odleglosc punktu \(\displaystyle{ P(-2,3)}\) od prostej k jeśli:
\(\displaystyle{ a) \ k: \ x-7=0\\
b) \ k: \ 3x+4y+5=0}\)
Jakby mogł mi ktos pomodz z tym zadaniem (prosze tez o wytlumaczenie co sie z czego wzielo) bylbym wdzieczny
Zadania Odległość punktu od prostej
Zadania Odległość punktu od prostej
Ostatnio zmieniony 23 maja 2010, o 14:02 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Pomógł: 13 razy
Zadania Odległość punktu od prostej
poszukaj sobie wzoru na odleglosc od prostej.
albo nie, wlasciwie to sam nie wiedzialbym o co Google pytac
\(\displaystyle{ K: Ax + By + C =0\\
P: (x_0, y_0)\\
d - odleglosc P od K\\
d=\frac{| Ax_0 + By_0 + C}{A^2 + B^2}}\)
albo nie, wlasciwie to sam nie wiedzialbym o co Google pytac
\(\displaystyle{ K: Ax + By + C =0\\
P: (x_0, y_0)\\
d - odleglosc P od K\\
d=\frac{| Ax_0 + By_0 + C}{A^2 + B^2}}\)
Zadania Odległość punktu od prostej
No ok tylko ze przy tym "a" nie mam podanego y wiec nie wiem jak to podlozyc do wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Zadania Odległość punktu od prostej
poprawka do wzoru:
\(\displaystyle{ d(P, k)= \frac{|Ax_0+By_0+C|}{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
Co do pytania, to każdy wzór ogólny prostej można przekształcić na kierunkowy i odwrotnie. Przykład:
k->o:
y=3x-2
3x-y-2=0
o -> k:
5x+4y-1=0
4y=1-5x
\(\displaystyle{ y=- \frac{5}{4}x+ \frac{1}{4}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ d(P, k)= \frac{|Ax_0+By_0+C|}{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
Co do pytania, to każdy wzór ogólny prostej można przekształcić na kierunkowy i odwrotnie. Przykład:
k->o:
y=3x-2
3x-y-2=0
o -> k:
5x+4y-1=0
4y=1-5x
\(\displaystyle{ y=- \frac{5}{4}x+ \frac{1}{4}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Pomógł: 13 razy
Zadania Odległość punktu od prostej
To zamien mi na kierunkowe prosta \(\displaystyle{ x -1 = 0}\)Majeskas pisze:(...) każdy wzór ogólny prostej można przekształcić na kierunkowy i odwrotnie. (...)