Prosta k: x+y-1=0 przecina okrąg O: x^2 + y^2 -4x-2y+1=0 w punktach A i B. W kazdym z tych punktów poprowadzono styczną do danego okręgu. Oblicz współrzędne punktu P przeciecia obu stycznych.
Z gory dziekuje! miczusia
Oblicz współrzedne punktu P przecięcia obu stycznych
Oblicz współrzedne punktu P przecięcia obu stycznych
znajdz punkty przeciecia prostej z okregiem, zrob to nastepujaco
x+y-1=0 => y=-x+1 i podstaw ten y do rownania okregu...wtedy wyjda ci x1 i x2 oblicz y1 i y2 masz wtedy dwa punkty A=(x1,y1) i B=(x2,y2) oblicz rownanie prostych stycznych do okregu w tych punktach... na to jest wzor, albo mozesz to wyliczyc wyznaczajac prosta przechodzaca przez srodek okregu i punkt A oraz druga prosta przech. przez sr. okregu i punkt B a potem wyznaczyc odpowiednie proste prostopadle przech. przez punkt A i druga przez B. porownac oba wzory przyrownujac stronami i powinno wyjsc...
dalem Ci wedke a nie rybe (szkic rozwiazania a nie rozwiazanie), bo po pierwsze nie mam teraz tyle czasu zeby to liczyc, a po drugie jak zrobisz to sama to lepiej sie tego nauczysz...
Pozdrawiam
x+y-1=0 => y=-x+1 i podstaw ten y do rownania okregu...wtedy wyjda ci x1 i x2 oblicz y1 i y2 masz wtedy dwa punkty A=(x1,y1) i B=(x2,y2) oblicz rownanie prostych stycznych do okregu w tych punktach... na to jest wzor, albo mozesz to wyliczyc wyznaczajac prosta przechodzaca przez srodek okregu i punkt A oraz druga prosta przech. przez sr. okregu i punkt B a potem wyznaczyc odpowiednie proste prostopadle przech. przez punkt A i druga przez B. porownac oba wzory przyrownujac stronami i powinno wyjsc...
dalem Ci wedke a nie rybe (szkic rozwiazania a nie rozwiazanie), bo po pierwsze nie mam teraz tyle czasu zeby to liczyc, a po drugie jak zrobisz to sama to lepiej sie tego nauczysz...
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Oblicz współrzedne punktu P przecięcia obu stycznych
Miczusiu!
Nad ramką jest przycisk "odpowiedź". Należ go nacisnąć i kontynuować temat.
Myślę, iż do tego czsu zorientowałaś się, że zrobiłaś błąd rachunkowy. Najlepiej byłoby narysować sobie okrąg i prostą , sprawdzić punkty przecięcia oraz wrysować styczne. Jako podpowiedż należałoby rozumieć uwagę, że oś OX jest prostopadła do osi OY.
Nad ramką jest przycisk "odpowiedź". Należ go nacisnąć i kontynuować temat.
Myślę, iż do tego czsu zorientowałaś się, że zrobiłaś błąd rachunkowy. Najlepiej byłoby narysować sobie okrąg i prostą , sprawdzić punkty przecięcia oraz wrysować styczne. Jako podpowiedż należałoby rozumieć uwagę, że oś OX jest prostopadła do osi OY.