Geometria analityczna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
izus0529
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 maja 2010, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łomża

Geometria analityczna

Post autor: izus0529 »

Wyznacz pozostale wierzcholki trojkata rownobocznego wpisanego w okrag o rownaniu: \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2} -2x+4y=4}\)., jesli jednym z nich jest pkt \(\displaystyle{ A=(1,-5)}\).

Wyszlo mi, ze \(\displaystyle{ r=4}\). Jak wyznaczyc srodek tego okregu?
Ostatnio zmieniony 1 cze 2010, o 22:35 przez xanowron, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Geometria analityczna

Post autor: pelas_91 »

To zadanie nie jest z elektromagnetyzmu!

Sprowadź równanie do postaci kanonicznej \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)

I zapoznaj się z instrukcją LaTeX
ODPOWIEDZ