Wyznaczenie punktu w równoległoboku.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matuszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2010, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz

Wyznaczenie punktu w równoległoboku.

Post autor: matuszek »

Mam wyznaczyć punkt D i przekształcic otrzymany równoległobok o transakcje o wektor u=[3,2]
Mam punkty A=(-3;-2) B=(5;2) C=(1,6) i mam wyznaczyc punkt D. Prosiłbym bo mam jutro spr poprawić i chciałem gotowca zrobić.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2010, o 16:05 przez matuszek, łącznie zmieniany 1 raz.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyznaczenie punktu w równoległoboku.

Post autor: tometomek91 »

Skorzystaj:
\(\displaystyle{ \vec{AB}= \vec{DC}}\)
lub
\(\displaystyle{ \vec{AB}= \vec{CD}}\)
lub
\(\displaystyle{ \vec{CB}= \vec{DA}}\)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2010, o 21:01 przez tometomek91, łącznie zmieniany 2 razy.
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Wyznaczenie punktu w równoległoboku.

Post autor: glaeddyv »

wektor AB = wektor DC
wektor AD = wektor BC
tak wyliczasz współrzędne punktu D

a otrzymany równoległobok przesuwasz zgodnie z wartościami wektora u...

pozdrawiam
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyznaczenie punktu w równoległoboku.

Post autor: tometomek91 »

glaeddyv pisze:wektor AB = wektor DC
wektor AD = wektor BC
to wyjdzie ten sam punkt D.
matuszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2010, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz

Wyznaczenie punktu w równoległoboku.

Post autor: matuszek »

Dzięki za podpowiedź ;D
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Wyznaczenie punktu w równoległoboku.

Post autor: glaeddyv »

tometomek91 pisze:
glaeddyv pisze:wektor AB = wektor DC
wektor AD = wektor BC
to wyjdzie ten sam punkt D.
oczywiście, jest tylko jeden punkt D dla tego równoległoboku więc nie mogą wyjść dwa rozwiązania, podałem dwa przykłady wyliczenia tego punktu

...?

pozdrawiam
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyznaczenie punktu w równoległoboku.

Post autor: tometomek91 »

W zadaniu nie powiedziano, że są to kolejne wierzchołki równoległoboku, więc wg mnie są trzy takie punkty D.
matuszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2010, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz

Wyznaczenie punktu w równoległoboku.

Post autor: matuszek »

I czy punkt jak podstawiłem do tego i punkt mi wyszedł taki : wektor AB= [5-(-3); 2-(-2)] i wyszły mi punkty dla D =(8;4) czy tak miało wyjsc? Chce sie upewnic tylko -- 21 maja 2010, o 19:21 --Czy ktos sie na tym dobze zna zeby lepiej mnie nakierowac z tym rozwiazaniem ??
ODPOWIEDZ