Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
domi1131
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 cze 2008, o 15:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tychy

Równanie okręgu

Post autor: domi1131 »

Witam mam problem z 2 zadaniami oto ich treść:

1. Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie, którego boki zawierają się w prostych o równaniach: \(\displaystyle{ y=3x, -9,2x+y-1=0}\) i \(\displaystyle{ y= -x+3}\).

2. Przeciwległymi wierzchołkami kwadratu są punkty P= (1,-1) i Q= (5,3). Napisz równanie okręgu opisanego na tym kwadracie.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2010, o 20:24 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Równanie okręgu

Post autor: sushi »

trzeba parami przyrownac do siebie proste--> dostaniesz wierzcholki trojkata

2. okrag opisany na kwadracie wiec promien === polowa przekatnej
wiec musisz policzyc dlugosc odcinka PQ (=2 promienie), znaleźć jego srodek( srodek okregu)
ODPOWIEDZ