Długość wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kub4SS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 lut 2010, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Długość wektora

Post autor: kub4SS »

Znajdź długość wektora \(\displaystyle{ \vec{u}}\) jeśli :

\(\displaystyle{ \vec{u}}\) = 6\(\displaystyle{ \vec{p}}\) - 8\(\displaystyle{ \vec{q}}\)

Długość wektora : \(\displaystyle{ \vec{p}}\) = 1 i \(\displaystyle{ \vec{q}}\) = 1

Kąt pomiędzy wektorami \(\displaystyle{ \vec{p}}\) i \(\displaystyle{ \vec{q}}\) wynosi 90 stopni .
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Długość wektora

Post autor: Dakurels »

\(\displaystyle{ | \vec{u}|= \sqrt{6^2+8^2}=10}\)
kub4SS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 lut 2010, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Długość wektora

Post autor: kub4SS »

Trzeba skorzystać z własności wektora skalarnego ??
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Długość wektora

Post autor: Dakurels »

Tak potrzebne to do obliczenia długość wektora pomnożonego przez skalar. Bardziej sprowadza się to do tego, że znamy kąt między wektorami a odejmowanie wektorów to umieszczenie ich początków w tym samym miejscu i nowy wektor będzie miał długość trzeciego boku trójkąta, który w tym przypadku jest prostokątny a my znamy jego przyprostokątne.
ODPOWIEDZ