Dany jest wektor w=[2, -3]
Znajdź wektor do niego równoległy o długości 1.
Dany jest wektor....
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Dany jest wektor....
wektor równoległy to
\(\displaystyle{ \vec{u}=[2k;-3k]\\
|\vec{u}|=\sqrt{(2k)^{2}+(-3k)^{2}}=\sqrt{13k^{2}}=\sqrt{13}k=1\\
k=\frac{\sqrt{13}}{13}}\)
coś takiego mi wychodzi
\(\displaystyle{ \vec{u}=[\frac{2\sqrt{13}}{13};\frac{-3\sqrt{13}}{13}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{u}=[2k;-3k]\\
|\vec{u}|=\sqrt{(2k)^{2}+(-3k)^{2}}=\sqrt{13k^{2}}=\sqrt{13}k=1\\
k=\frac{\sqrt{13}}{13}}\)
coś takiego mi wychodzi
\(\displaystyle{ \vec{u}=[\frac{2\sqrt{13}}{13};\frac{-3\sqrt{13}}{13}]}\)