Objętość czworościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 21:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Objętość czworościanu
Dany jest czworościan o wierzchołkach A(3,1,1), B(1,4,1), C(1,1,7), D(3,4,9). Obliczyć jego objętość oraz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka D.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Objętość czworościanu
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{6}|\vec{AB} \circ (\vec{AC} \times \vec{AD})|}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}S_{\Delta ABC}H=\frac{H}{6}|\vec{AB} \circ \vec{AC}|}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}S_{\Delta ABC}H=\frac{H}{6}|\vec{AB} \circ \vec{AC}|}\)