Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Duszyczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 16 maja 2010, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: Duszyczka »

Dany jest punkt A oraz wektor a=[ax,ay] . OBLICZ współrzędne takiego punktu B , że:
a) AB=-a,
b) AB=2a,
c) 2AB=a.
d) wyznacz wektor jednostkowy v równoległy do wektora a
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: pelas_91 »

Jak chcesz obliczyć współrzędne punktu B, nie mając współrzędnych punktu A? Błąd w zadaniu.
Duszyczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 16 maja 2010, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: Duszyczka »

Może to trzeba symbolicznie zapisać?
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: pelas_91 »

Duszyczka pisze:Może to trzeba symbolicznie zapisać?
Sprawdź proszę jeszcze raz treść zadania. Bo jak punkt A jest dany, to gdzie jego współrzędne?
Duszyczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 16 maja 2010, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: Duszyczka »

Niestety w treści zadania współrzędne pkt A nie są podane.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: pelas_91 »

A odpowiedzi do zadań znasz?
Duszyczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 16 maja 2010, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: Duszyczka »

Nie.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: pelas_91 »

To rozwiążemy to tak jakby \(\displaystyle{ A=(x,y)}\).


Jeżeli wektor \(\displaystyle{ \vec{a}=[ax,ay]}\) to jakie współrzędne ma wektor \(\displaystyle{ - \vec{a}}\)??
Duszyczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 16 maja 2010, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: Duszyczka »

-a=[-ax,-ay]
Tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: pelas_91 »

Duszyczka pisze:-a=[-ax,-ay]
Tak mi się wydaje.
Dobrze Ci się wydaje.

Teraz popatrz jak \(\displaystyle{ A=(x,y)}\) natomiast \(\displaystyle{ B=(k,l)}\)
(będziemy chcieli policzyć ile wynosi k i l)
to \(\displaystyle{ \vec{AB}=[k-x, l-y]}\)
A jednocześnie wiemy, że \(\displaystyle{ \vec{AB}=[-ax,-ay]}\)
Przyrównaj pierwsze współrzędne wektorów i wyznacz ile wynosi k, tak samo wyznacz l
Duszyczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 16 maja 2010, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: Duszyczka »

teraz to już się trochę pogubiłam.
Wyszło mi, że k=-ax-x
i że l=-ay-y
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: pelas_91 »

I wyszło Ci bardzo dobrze.
Duszyczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 16 maja 2010, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: Duszyczka »

I to jest rozwiązanie ?
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: pelas_91 »

Duszyczka pisze:I to jest rozwiązanie ?
jeśli uznamy, że \(\displaystyle{ A=(x,y)}\) to tak te dwie liczby są rozwiązaniem, muszisz tylko zapisać odpowiedź \(\displaystyle{ B=(k,l)}\)
Duszyczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 16 maja 2010, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wektory: współrzędne i wyznaczanie.

Post autor: Duszyczka »

Okej.
Dzięki wielkie, sama bym sobie nie poradziła.
Nie cierpię tego działu matematyki,
ODPOWIEDZ