Dany jest trojkat o wierzcholkach A=(-1;1) B=(2;-2) C=(4;0). Uzasadnij ze trojkat ABC jest prostokatny
Z gory dziekuje
Uzasadnij ze trojkat ABC jest prostokatny
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 27 mar 2010, o 16:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dydnia
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Uzasadnij ze trojkat ABC jest prostokatny
Oblicz długości boków i sprawdź czy suma kwadratów przyprostokątnych jest równa kwadratowi przeciwprostokątnej (czyli najdłuższego boku)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 21:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Utajniona
- Podziękował: 1 raz
Uzasadnij ze trojkat ABC jest prostokatny
Skorzystaj ze wzoru na długość wektorów, policz długości wektorów AB, BC oraz AC.
Następnie zastosuj twierdzenie Pitagorasa, suma długości dwóch najkrótszych boków podniesionych do kwadratu równa jest kwadratowi boku najdłuższego (wtedy trójkąt jest prostokątny, jeżeli nie będzie równa to trójkąt nie jest prostokątny).
Poprawa: nie możesz podnieść długości przyprostokątnych do kwadratu, tylko długości dwóch najkrószych boków, jak suma ich kwadratów będzie równa kwadratowi długości najdłuższego wtedy możesz powiedzieć, że są to przyprostokątne.
Następnie zastosuj twierdzenie Pitagorasa, suma długości dwóch najkrótszych boków podniesionych do kwadratu równa jest kwadratowi boku najdłuższego (wtedy trójkąt jest prostokątny, jeżeli nie będzie równa to trójkąt nie jest prostokątny).
Poprawa: nie możesz podnieść długości przyprostokątnych do kwadratu, tylko długości dwóch najkrószych boków, jak suma ich kwadratów będzie równa kwadratowi długości najdłuższego wtedy możesz powiedzieć, że są to przyprostokątne.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, o 11:29 przez czarny91, łącznie zmieniany 3 razy.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Uzasadnij ze trojkat ABC jest prostokatny
d - długość odcinka
\(\displaystyle{ x_{1}, y_{1}}\) - współrzędne 1 wierzchołka
\(\displaystyle{ x_{2}, y_{2}}\) - współrzędne 2 wierzchołka
\(\displaystyle{ d = \sqrt{(x_{1}-x_{2})^2 + (y_{1}-y_{2})^2}}\)
Obliczasz długości boków |AB|, |BC| oraz |AC|, sprawdzasz twierdzeniem odwrotnym do twierdzenia Pitagorasa i wychodzi Ci, że 26=26 więc trójkąt jest prostokątny ;]
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x_{1}, y_{1}}\) - współrzędne 1 wierzchołka
\(\displaystyle{ x_{2}, y_{2}}\) - współrzędne 2 wierzchołka
\(\displaystyle{ d = \sqrt{(x_{1}-x_{2})^2 + (y_{1}-y_{2})^2}}\)
Obliczasz długości boków |AB|, |BC| oraz |AC|, sprawdzasz twierdzeniem odwrotnym do twierdzenia Pitagorasa i wychodzi Ci, że 26=26 więc trójkąt jest prostokątny ;]
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 27 mar 2010, o 16:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dydnia
- Podziękował: 1 raz