Określ wzajemne położenie prostej \(\displaystyle{ 3x+4y-8=0}\) i okręgu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 -2x+10y +1=0}\)
Dajcie podpowiedź jak zrobić
wzajemne położenie prostej z okręgiem
wzajemne położenie prostej z okręgiem
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, o 10:55 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
wzajemne położenie prostej z okręgiem
Wskazówka:
Wyznacz współrzędne środka okręgu i jego promień.
Oblicz odległość środka okręgu od podanej prostej.
Porównaj tą odległość z długością promienia.
Wyznacz współrzędne środka okręgu i jego promień.
Oblicz odległość środka okręgu od podanej prostej.
Porównaj tą odległość z długością promienia.
wzajemne położenie prostej z okręgiem
Tyle to ja wiem ale nie wiem jak to wyznaczyć-- 16 maja 2010, o 14:01 --
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
wzajemne położenie prostej z okręgiem
Równanie ogólne okręgu o środku S(a;b) i promieniu r:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2ax-2by+c=0}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{a^{2}+b^{2}-c}}\)
Teraz już wiesz jak to zrobić?
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2ax-2by+c=0}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{a^{2}+b^{2}-c}}\)
Teraz już wiesz jak to zrobić?