Równanie stycznych do okręgu, prostopadłe do prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Woniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 lis 2008, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie stycznych do okręgu, prostopadłe do prostej

Post autor: Woniak »

Witam, chciałbym by ktoś rozwiązał to zadanie i podał rozwiązania - nie jestem pewny swoich.

Napisz równanie stycznych do okręgu \(\displaystyle{ (x-2)^2+(y+1)^2=9}\)
i prostopadłych do prostej \(\displaystyle{ x+y+1=0}\)

Moje wyniki:
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 15 maja 2010, o 16:42 przez Woniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Równanie stycznych do okręgu, prostopadłe do prostej

Post autor: pelas_91 »

Równania stycznych czyli równania prostych, to co napisałeś nawet nie wygląda na równanie prostej?

I napisz proszę, czy jesteś z podstawy czy rozszerzenia
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Równanie stycznych do okręgu, prostopadłe do prostej

Post autor: Majeskas »

To nie są dobre wyniki. Pokaż, jak szukałeś współczynnika b (a jest ok).
Woniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 lis 2008, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie stycznych do okręgu, prostopadłe do prostej

Post autor: Woniak »

Pelas_91
W takim razie co, parabole?
Prosta ma równanie \(\displaystyle{ y=ax+b}\)?
Jeśli tak to u mnie kolejno:
\(\displaystyle{ a=1, b \approx (-1,24)}\)
\(\displaystyle{ a=1, b \approx 7,24}\)

Majeskas
Sądzę, że błąd mam już na początku ponieważ pominąłem +1 w równaniu prostej.

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-4x+y^2+2y-4=0 \\ g=x+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ g=x+b}\), (tu błąd?) bo a=1 (prostopadłe), b ze wzoru.

Do równania okręgu podstawiłem za y (x+b), obliczyłem deltęX. DeltaX = 0, bo 1 punkt wspólny czyli 1 rozwiązanie - powstało kolejne rów. kwadratowe. Obliczyłem deltaB (z powstałego równania), a jej pierwiastki to 'b' w prostych - mam nadzieje, że napisałem to zrozumiale :P...
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Równanie stycznych do okręgu, prostopadłe do prostej

Post autor: pelas_91 »

Po pierwsze równanie prostej to: \(\displaystyle{ y=ax+b}\) a nie \(\displaystyle{ g=ax+b}\).

Po drugie wybierasz najmniej wygodną metodę.

Równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ x+y+1=0}\) to \(\displaystyle{ -x+y+C=0}\).
Ukryta treść:    
I prosta ta będzie styczną do okręgu, tylko wtedy gdy jej odległość od środka wynosi tyle ile promień.

Odległość prostej \(\displaystyle{ -x+y+C=0}\) od punktu \(\displaystyle{ S(2,-1)}\) ma wynosić \(\displaystyle{ 3}\).

Wychodzi ładnie:
\(\displaystyle{ \frac{|-2-1+C|}{\sqrt{2}}=3}\)
\(\displaystyle{ |C-3|=3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ C=3-3\sqrt{2} \ \vee \ C=3+3\sqrt{2}}\)

-- 15 maja 2010, 16:12 --
Majeskas pisze:To nie są dobre wyniki. Pokaż, jak szukałeś współczynnika b (a jest ok).
Faktycznie machnął się z minusami.
Woniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 lis 2008, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie stycznych do okręgu, prostopadłe do prostej

Post autor: Woniak »

pelas_91 pisze:Po pierwsze równanie prostej to: \(\displaystyle{ y=ax+b}\) a nie \(\displaystyle{ g=ax+b}\).
G dałem zamiast y dla odróżnienia.

Więc szukanymi prostymi są:
\(\displaystyle{ y=x-3-(3 \sqrt{2} )}\)
\(\displaystyle{ y=x-3+(3 \sqrt{2} )}\)
?
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Równanie stycznych do okręgu, prostopadłe do prostej

Post autor: pelas_91 »

Woniak pisze:G dałem zamiast y dla odróżnienia.
To źle dałeś i wierz mi na maturze nie tolerują "autorskich" oznaczeń.-- 15 maja 2010, 18:27 --
Woniak pisze:Więc szukanymi prostymi są:
\(\displaystyle{ y=x-3-(3 \sqrt{2} )}\)
\(\displaystyle{ y=x-3+(3 \sqrt{2} )}\)
Bardzo dobrze.
ODPOWIEDZ