Dla jakich wartości parametru m wektory są równoległe...?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Daro1984pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 kwie 2010, o 11:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GDANSK

Dla jakich wartości parametru m wektory są równoległe...?

Post autor: Daro1984pl »

Dla jakich wartości parametru m wektory \(\displaystyle{ [m ^{2} -2 , 2m, -1 ] , [1, 2, m+2]}\) są równoległe ?


Prawidłowa odpowiedź \(\displaystyle{ : m = - 1}\)

Bardzo proszę o algorytm.

Z góry dziękuje....
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Dla jakich wartości parametru m wektory są równoległe...?

Post autor: Mikolaj9 »

\(\displaystyle{ \frac{m^{2}-2}{1} = \frac{2m}{2} = \frac{-1}{m+2}}\)
ODPOWIEDZ