Znalezc rzut prostokatny punktu P=(4,5,6) na
a) plaszczyzne OXY
b) (PI) 2x-3z-3=0
znaleźć rzut
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
znaleźć rzut
Algorytm:
1) wektor normalny płaszczyzny: \(\displaystyle{ \vec{a} = [2,0,-3]}\)
2) równanie prostej o wektorze kierunkowym \(\displaystyle{ \vec{a} = [2,0,-3]}\), przechodząca przez punkt P:
\(\displaystyle{ l: \ (4+2t,5,6-3t)}\)
3) punkt wspólny prostej i płaszczyzny:
\(\displaystyle{ 2(4+2t)-3(6-3t)-3=0 \\
13t=-13 \\
t=-1 \\
P'=(2,5,9)}\)
4) koniec.
1) wektor normalny płaszczyzny: \(\displaystyle{ \vec{a} = [2,0,-3]}\)
2) równanie prostej o wektorze kierunkowym \(\displaystyle{ \vec{a} = [2,0,-3]}\), przechodząca przez punkt P:
\(\displaystyle{ l: \ (4+2t,5,6-3t)}\)
3) punkt wspólny prostej i płaszczyzny:
\(\displaystyle{ 2(4+2t)-3(6-3t)-3=0 \\
13t=-13 \\
t=-1 \\
P'=(2,5,9)}\)
4) koniec.