rzut prostej na płaszczyznę
rzut prostej na płaszczyznę
Wyznaczyć rzut prostej l na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\), gdy \(\displaystyle{ l: \begin{cases} x=3+5t\\ y=-1+t\\z=4+t \end{cases}, t \in R}\) i \(\displaystyle{ \pi : 2x-2y+3z-5=0}\). Wynik przedstaw jako równanie w postaci ogólnej. Nie bardzo wiem jak się liczy takie rzeczy, a wzorów jako takich znaleźć nie umiem. Proszę o pomoc i z góry dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
rzut prostej na płaszczyznę
Wskazówka:
znajdź płaszczyznę prostopadłą do \(\displaystyle{ \pi}\) i zawierającą prostą \(\displaystyle{ l}\) . Część wspólna tej płaszczyzny i płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) będzie szukanym rzutem.
Q.
znajdź płaszczyznę prostopadłą do \(\displaystyle{ \pi}\) i zawierającą prostą \(\displaystyle{ l}\) . Część wspólna tej płaszczyzny i płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) będzie szukanym rzutem.
Q.