Trójkąt równoramienny o danym wierzchołku - zad maturalne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Trójkąt równoramienny o danym wierzchołku - zad maturalne

Post autor: mimol »

Punkt \(\displaystyle{ A=(-2,5)}\) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ |AC|=|BC|}\). Pole tego trójkąta równa się 15. Bok \(\displaystyle{ BC}\)jest zawarty w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=x+1}\) Oblicz współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
(zadanie z obecnej matury, p rozszerzony)
Gromo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ków Tryb.
Pomógł: 8 razy

Trójkąt równoramienny o danym wierzchołku - zad maturalne

Post autor: Gromo »

Poszukaj w dziale z maturami, gdzies tam rozpisalem rozwiazanie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt równoramienny o danym wierzchołku - zad maturalne

Post autor: piasek101 »

Zapewne jest to już w kilkuset miejscach w necie (ja jeszcze nie czytałem).

Odległość A od prostej to wysokość (w zasadzie dana).
Z pola dostaniesz długość |AC|=|BC| to też promień okręgu o środku w A; punkty wspólne tego okręgu z daną prostą to szukane (C).
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Trójkąt równoramienny o danym wierzchołku - zad maturalne

Post autor: mimol »

nie wiadomo jaki ma być promień. nie znamy długość AC, nie wiadomo również czy to będzie wysokość
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt równoramienny o danym wierzchołku - zad maturalne

Post autor: piasek101 »

mimol pisze:nie wiadomo jaki ma być promień. nie znamy długość AC, nie wiadomo również czy to będzie wysokość
Wszystko wiadomo.
Jeszcze raz :
- odległość A od danej prostej (na niej leży BC) to wysokość trójkąta
- mając wysokość , z pola wyznaczasz bok do niej prostopadły, czyli |BC| a ten (patrz treść zadania) jest równy temu |AC|
- |BC| to promień i dalej tak jak pisałem.
ODPOWIEDZ