Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Bartek1991 »

Mam pytanie co do zadania 6 z tegorocznej matury:

Punkt A = (-2,5) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC w którym AC=BC. Pole tego trójkąta jest równe 15. Bok BC jest zawarty w prostej o równaniu y=x+1. Oblicz współrzędne wierzchołka C.

Ja niestety sobie przyjąłem, że AB=AC. Cały schemat rozwiązania zadania mam poprawny, tylko właśnie ten element zawaliłem przez co mam inne wyniki. Oznacza to że za zadanie będę miał 0 punktów mimo to, że poszczególne elementy działania (znajdowanie wysokości, wierzchołka itp itd) mam poprawne?
Gromo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ków Tryb.
Pomógł: 8 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Gromo »

Niestety bedziesz mial 0 punktow (sprawdz temat o maturze w odpowiednim dziale).
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Bartek1991 »

A który to temat konkretnie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: piasek101 »

Nie robiłem tego zadania (więc tylko gdybam) - gdzieś kiedyś czytałem (prawie cytat) - ,,jeśli błąd powoduje znaczące (co to oznacza dokładnie - nie wiem) uproszczenie zadania to z automatu zero; jeśli nie, decyzja w rękach sprawdzającego".

Zatem pozostaje czekanie na wyniki lub sprawdzenie czy ,,znacząco sobie uprościłeś".
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Bartek1991 »

,,jeśli błąd powoduje znaczące (co to oznacza dokładnie - nie wiem) uproszczenie zadania to z automatu zero; jeśli nie, decyzja w rękach sprawdzającego".
No właśnie, ale tak było kiedyś. Ja (podobnie jak pół polski) wręcz sobie utrudniliśmy to zadanie. Z tego co wyczytałem w tym temacie o maturze to komisja stwierdza że rozwiązywałem inne zadanie i nie mam prawa uzyskać ani 1 punktu mimo, że cały tok rozumowania, obliczanie, korzystanie ze wzorów itp. itd. jest jak najbardziej poprawne. Wg mnie to chory system...
lolks123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brak
Pomógł: 5 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: lolks123 »

To było 7 zadanie, mój brat zrobił taki sam błąd, jednak co mnie zastanawia, czemu połowa Polski zrobiła identyczny błąd w identycznym miejscu? Wiele osób mówi, że były 2 arkusze z matmy i w jednym było:

AC=BC
a w drugim
AC = AB czy coś takiego, miejmy nadzieję, że jest to prawda , niestety, wg wielu użytkowników tej strony na 100% nie mogło być 2 arkusze, jednak trzeba mieć nadzieje

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: JakimPL »

Jakoś nigdzie w publikacjach rzekomego drugiego arkusza nie widziałem.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ków Tryb.
Pomógł: 8 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Gromo »

Dlaczego wg was to chory system? Jak ktos nie umie czytac nie dostaje punktow. Jak ktos na polskim zle przeczyta tresc zadania to tez ma punkty dostawac za checi?
lolks123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brak
Pomógł: 5 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: lolks123 »

@Gromo, tak się zastanawiam, czy gdybyś ty zrobił taki durny błąd, też byś mówił, ,,że trudno, system jest bardzo dobry, dobrze, że odejmą mi 12%" ;]

Pozdrawiam.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ków Tryb.
Pomógł: 8 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Gromo »

Gdybym zrobil taki blad to bym plul sobie w brode ze nie przeczytalem uwaznie zadania, no ale lepiej sie nastawic na najgorsze i potem miec w razie czego mila niespodzianke niz niemile rozczarowanie.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Bartek1991 »

Gromo pisze:Dlaczego wg was to chory system? Jak ktos nie umie czytac nie dostaje punktow. Jak ktos na polskim zle przeczyta tresc zadania to tez ma punkty dostawac za checi?
Ale jeśli w języku polskim przeczytasz zadanie bez zrozumienia treści to Twoja odpowiedź zupełnie odbiega od prawdziwej. Na maturze z matematyki chodzi o powielanie schematów - zrobiłem zły rysunek, ale całą reszta jest ok. Dlaczego mam więc mieć odjęte 12% skoro mam taką samą wiedzę jak ktoś kto zrobił rysunek poprawnie?
Gromo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ków Tryb.
Pomógł: 8 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Gromo »

Bartek1991 pisze:Dlaczego mam więc mieć odjęte 12% skoro mam taką samą wiedzę jak ktoś kto zrobił rysunek poprawnie?
A skad egzaminator ma wiedziec ze nie zrobilbys bledu w prawidlowym rozwiazaniu? Nie chce was demotywowac, ale za zrobienie innego zadania chyba punktow nie bedzie.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Bartek1991 »

A skad egzaminator ma wiedziec ze nie zrobilbys bledu w prawidlowym rozwiazaniu?
Bo moje rozwiązanie niemal niczym nie różni się od poprawnego?? Wykazuję się dokładnie tymi samymi umiejętnościami, otrzymuję tylko inne cyferki na samym końcu.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ków Tryb.
Pomógł: 8 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Gromo »

Bartek1991 pisze:Wykazuję się dokładnie tymi samymi umiejętnościami
A czytanie ze zrozumieniem?
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Trójkąt z jednym wierzchołkiem

Post autor: Bartek1991 »

Czytanie ze zrozumieniem jest sprawdzane na języku polskim i tam się odejmuje lub dodaje punkty za tę umiejętność. Na matematyce za tak drobną pomyłkę, która wynikać może z nadmiernego zmęczenia, stresu i wielu innych przyczyn odjęty powinien być 1 punkt a nie przekreślone całe zadanie. Uwierz mi, dla wielu ta pomyłka oznacza być lub nie być na danym kierunku studiów - dlatego uważam, że trzy lata przygotowywań nie powinny zostać zaprzepaszczone za ten drobny błąd. To jest po prostu niesprawiedliwe.
ODPOWIEDZ