wyznacz równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rzyna1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

wyznacz równanie prostej

Post autor: rzyna1 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań , nic nie czaje:
1. wyznacz rowanie prostej prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ y= 2x-1}\) i przechodzącej przez pkt \(\displaystyle{ A =(4,2)}\)

2. narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ y = 2x^2 + 12x+18}\) ustal dziedzine , miejsce zerowe oraz wierzchołek
Ostatnio zmieniony 6 maja 2010, o 18:59 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

wyznacz równanie prostej

Post autor: JakimPL »

Pytania kontrolne:

- co to jest współczynnik kierunkowy? Jaki jest współczynnik prostej prostopadłej, a jaki równoległej?
- co to znaczy, że prosta przechodzi przez punkt?
- jakie są wzory na wierzchołek? O czym świadczy \(\displaystyle{ q}\)?

Jeśli odpowiesz/poszukasz odpowiedzi na nie i powiążesz z powyższym zadaniem, to problemy znikną.
ODPOWIEDZ