opisz płaszczyznę???

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fala21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 20 lip 2009, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

opisz płaszczyznę???

Post autor: fala21 »

W zbiorze zadań znalazłem takie o to zadanie. Nigdy wcześniej nie mialem stycznośći z czymś takim. Oto treść:
Dane są punkty \(\displaystyle{ A(6 \sqrt{3} ,2) B(- \sqrt{3} ,23) C(- \sqrt{10},26)}\). Za pomocą nierówności opisz półpłaszczyzne której krawędzią jest prosta AB i do której należy punkt C.
Z góry dzięki za pomoc.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

opisz płaszczyznę???

Post autor: Crizz »

Podpowiedź: prosta o równaniu \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) dzieli płaszczyznę na dwie półpłaszczyzny, które można opisać równaniami \(\displaystyle{ Ax+By+C \ge 0}\) oraz \(\displaystyle{ Ax+By+C \le 0}\).

(to, którą z tych dwóch opcji wybrać, zależy oczywiście od tego, którą zależność spełnia punkt C)
ODPOWIEDZ