rownanie okręgu
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
rownanie okręgu
Witam, mam takie zadanie :
Punkt B = (−1,9) należy do okręgu stycznego do osi Ox w punkcie A = (2,0) . Wyznacz
równanie tego okręgu.
Jak to rozwiazac? co oznacza to ze Punkt B nalezy do okręgu? lezy na okregu czy znajduje sie w nim?
Punkt B = (−1,9) należy do okręgu stycznego do osi Ox w punkcie A = (2,0) . Wyznacz
równanie tego okręgu.
Jak to rozwiazac? co oznacza to ze Punkt B nalezy do okręgu? lezy na okregu czy znajduje sie w nim?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
rownanie okręgu
Ponieważ punkty A i B należą do okręgu otrzymujesz układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( -1-a\right)^2+ \left(9-b \right)^2=r^2 \\ \left(2-a \right) ^2+ \left(0-b \right)^2=r^2 \end{cases}}\)
Z odległości punktu od prostej wiesz że
\(\displaystyle{ r= \left| b\right|}\)
Równanie okręgu
\(\displaystyle{ \left(x-2 \right)^2+ \left(y-5 \right)^2=25}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( -1-a\right)^2+ \left(9-b \right)^2=r^2 \\ \left(2-a \right) ^2+ \left(0-b \right)^2=r^2 \end{cases}}\)
Z odległości punktu od prostej wiesz że
\(\displaystyle{ r= \left| b\right|}\)
Równanie okręgu
\(\displaystyle{ \left(x-2 \right)^2+ \left(y-5 \right)^2=25}\)
Ostatnio zmieniony 4 maja 2010, o 13:23 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Alabastia
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 5 razy
rownanie okręgu
dlaczego r=|b| ? to że odległość od środka do punktu A jest równa r to rozumiem, ale tamtego zapisu nie.. to tak jakby środek tego okręgu leżał na tej samej wysokości co punkt A
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
rownanie okręgu
Wartość b mogła być ujemna a długość promienia raczej jest dodatnia
Poza tym
Odległość punktu od prostej
\(\displaystyle{ \frac{ \left| Ax+By+C\right| }{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A=0 \\ B=1\\C=0 \end{cases}}\)
Równanie stycznej można otrzymać
obliczając równanie prostej prostopadłej do prostej zawierającej promień
w punkcie styczności
W tym przykładzie nie potrzeba tego robić ponieważ wiadomo że
punkt styczności leży na prostej OX
Poza tym
Odległość punktu od prostej
\(\displaystyle{ \frac{ \left| Ax+By+C\right| }{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A=0 \\ B=1\\C=0 \end{cases}}\)
Równanie stycznej można otrzymać
obliczając równanie prostej prostopadłej do prostej zawierającej promień
w punkcie styczności
W tym przykładzie nie potrzeba tego robić ponieważ wiadomo że
punkt styczności leży na prostej OX
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
rownanie okręgu
Można też było od razu zauważyć, że środek okręgu leży na prostej \(\displaystyle{ x=2}\), więc \(\displaystyle{ a=2}\). To wraz z równością \(\displaystyle{ r=|b|}\) pozwala sprowadzić rozważania do rozwiązania tylko jednego równania \(\displaystyle{ 9+(9-b)^2=b^2}\) z niewiadomą \(\displaystyle{ b}\).mariuszm pisze:Ponieważ punkty A i B należą do okręgu otrzymujesz układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( -1-a\right)^2+ \left(9-b \right)^2=r^2 \\ \left(2-a \right) ^2+ \left(0-b \right)^2=r^2 \end{cases}}\)
Z odległości punktu od prostej wiesz że
\(\displaystyle{ r= \left| b\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Alabastia
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 5 razy
rownanie okręgu
bo jest styczny w punkcje (2,0) to OX. jeśli ma być styczny to promień tworzy tutaj kat prosty. a wiec środek S musi leżeć w górę albo w dół od tego punktu czyli na prostej x=2