srodek okregu wpisanego w trojkat
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 maja 2010, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
srodek okregu wpisanego w trojkat
Wyznacz środek okręgu wpisanego w trójkąt, którego boki zwierają się w prostych o równaniach \(\displaystyle{ y = -x-13, y = 7x-5, y = x+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 maja 2010, o 10:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
srodek okregu wpisanego w trojkat
zauwazylem to, ale co najlepiej zrobic? obliczyc jakas odleglosc czy co?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
srodek okregu wpisanego w trojkat
Policz współrzędne wierzchołków trójkąta, potem jego boki.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny:
\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\)
Odległość środka okręgu od przyprostokątnych musi być równa \(\displaystyle{ r}\)
Będziesz miał dwa równania z dwiema niewiadomymi.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny:
\(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\)
Odległość środka okręgu od przyprostokątnych musi być równa \(\displaystyle{ r}\)
Będziesz miał dwa równania z dwiema niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
srodek okregu wpisanego w trojkat
Nie wiem czy z dwusiecznymi będzie mniej liczenia.
Możne jeszcze ułożyć trzy równania z trzema niewiadomymi:
Odległość środka okręgu od każdej z prostych jest równa \(\displaystyle{ r}\)
Możne jeszcze ułożyć trzy równania z trzema niewiadomymi:
Odległość środka okręgu od każdej z prostych jest równa \(\displaystyle{ r}\)