prostej przechodzącej przez punkt i prostopada do wektorów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
macko_19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 15 paź 2009, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hehe
Podziękował: 11 razy

prostej przechodzącej przez punkt i prostopada do wektorów

Post autor: macko_19 »

Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P(1,0,-2) i prostopadłej do wektorów
\(\displaystyle{ \vec{a}=[-1,-1,0] \vec{b}=[2,0,1]}\)

Obliczam iloczyn wektorowy
\(\displaystyle{ \vec{a} x \vec{b}}\)
i wstawiam do równania kierunkowego prostej, wychodzi mi
\(\displaystyle{ x=1-t}\) \(\displaystyle{ y=-t}\) \(\displaystyle{ z=2t-2}\).
W odpowiedzi mam te same liczby ale ze odwrotne znaki przy t, czy kolejność mnożenia wektorów
\(\displaystyle{ \vec{a} x \vec{b}}\) czy \(\displaystyle{ \vec{b} x \vec{a}}\)
ma tu znaczenie? Bo gdy wymnożę odwrotnie wynik wychodzi taki jak w odpowiedziach. Czy oba rozwiązania są poprawne?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

prostej przechodzącej przez punkt i prostopada do wektorów

Post autor: Crizz »

Nie ma znaczenia. Oba rozwiązania są poprawne
ODPOWIEDZ