\(\displaystyle{ A= x^{2}+y>4}\)
Witam, nie wiem jak to wykonac. Bylbym wdzieczny za kazda wskazowke.
Pozdrawiam
Zilustruj zbior w ukladzie wspolrzednych
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Zilustruj zbior w ukladzie wspolrzednych
\(\displaystyle{ x^{2}+y>4}\)
\(\displaystyle{ y>-x^2+4}\)
Rysujesz przerywaną linią wykres funkcji \(\displaystyle{ y=-x^2+4}\) i kreskujesz obszar 'na zewnątrz' paraboli
\(\displaystyle{ y>-x^2+4}\)
Rysujesz przerywaną linią wykres funkcji \(\displaystyle{ y=-x^2+4}\) i kreskujesz obszar 'na zewnątrz' paraboli
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 03:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Slask
- Podziękował: 1 raz
Zilustruj zbior w ukladzie wspolrzednych
Witam.
Tak robilem wczesniej, lecz w odpowiedziach jest narysowana siatka kartezjanska na niej proste \(\displaystyle{ y=2x \ i \ y=-2x}\)
I zamalowane obszary \(\displaystyle{ y \ge -2x \ i \ y \le 2x \ dla \ x > 0 \ oraz \ y \le -2x \ i \ y \ge 2x \ dla \ x<0}\)
Tak robilem wczesniej, lecz w odpowiedziach jest narysowana siatka kartezjanska na niej proste \(\displaystyle{ y=2x \ i \ y=-2x}\)
I zamalowane obszary \(\displaystyle{ y \ge -2x \ i \ y \le 2x \ dla \ x > 0 \ oraz \ y \le -2x \ i \ y \ge 2x \ dla \ x<0}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Zilustruj zbior w ukladzie wspolrzednych
To jest odpowiedź do takiej nierówności:wrikisli pisze:w odpowiedziach jest narysowana siatka kartezjanska na niej proste \(\displaystyle{ y=2x \ i \ y=-2x}\)
I zamalowane obszary \(\displaystyle{ y \ge -2x \ i \ y \le 2x \ dla \ x > 0 \ oraz \ y \le -2x \ i \ y \ge 2x \ dla \ x<0}\)
\(\displaystyle{ y^2 - 4x^2 \le 0}\) czyli \(\displaystyle{ |y| \le |2x|}\)