Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \left| log_{2}(x-1) \right|}\) . Dla jakich wartości parametru m punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ (m^2,3)}\) należy do wykresu tej funkcji?
pozdrawiam
Naszkicuj wykres funkcji
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Naszkicuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ \left| log_{2}(m^{2}-1) \right|=3}\) dziedzina: \(\displaystyle{ (m-1)(m+1)>0}\)
\(\displaystyle{ log_{2}(m^{2}-1)=3}\)
\(\displaystyle{ log_{2}(m^{2}-1)=log_{2}2^{3}}\)
\(\displaystyle{ m^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ m=3 \vee m=-3}\)
a wykres to narysować \(\displaystyle{ y=log_{2}x --T[1;0]-->y= log_{2}(x-1) --- \left|y \right|-->y= \left| log_{2}(x-1)\right|}\)
\(\displaystyle{ log_{2}(m^{2}-1)=3}\)
\(\displaystyle{ log_{2}(m^{2}-1)=log_{2}2^{3}}\)
\(\displaystyle{ m^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ m=3 \vee m=-3}\)
a wykres to narysować \(\displaystyle{ y=log_{2}x --T[1;0]-->y= log_{2}(x-1) --- \left|y \right|-->y= \left| log_{2}(x-1)\right|}\)