Znaleźć punkt przecięcia i równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kolcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2009, o 23:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdansk

Znaleźć punkt przecięcia i równanie płaszczyzny

Post autor: kolcia »

Witam mam problem z trzema zadaniami, bardzo proszę o pomoc:
1.Wykazać że proste \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=1+2t\\y=7+t\\3+4t \end{array}}\) i \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=6+3t\\y=-1-2t\\z=-2+t \end{array}}\) przecinają się. Znaleźć punkt przecięcia i równanie płaszczyzny zawierające te proste.
2.Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(1,-3,0) zawierającą prostą \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+y-z+4=0\\x-3y-2z+1=0\end{array}}\)
3. Zbadać wzajemne położenie prostych l1:\(\displaystyle{ \frac{x-2}{1}}\)=\(\displaystyle{ \frac{y+7}{-3}}\)=\(\displaystyle{ \frac{z}{2}}\) i l2: \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-y+2=0\\y+z-4=0\end{array}}\). Napisać równanie płaszczyzny równoległej do prostej l1zawierającej prostą l2.

pozdrawiam.
ODPOWIEDZ