Okregi zewnetrznie styczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Magus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Okregi zewnetrznie styczne

Post autor: Magus »

Dla jakich wartości parametru m (m in R) okręgi o równaniach \(\displaystyle{ o1 = x^{2} + y^{2} - 2x + 2my + m^{2} = 0}\) oraz \(\displaystyle{ o2: (x-1) ^{2} + (y-m) ^{2} = m ^{2} + 4m + 4}\)są zewnętrznie styczne?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Okregi zewnetrznie styczne

Post autor: Adifek »

Odległość między środkami okręgów musi być równa sumie długości ich promieni
ODPOWIEDZ