równania dwusiecznych w trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Hatcher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 1 maja 2008, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 14 razy

równania dwusiecznych w trójkącie

Post autor: Hatcher »

Zad.
Znaleźć równania dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta mając równania boków tego trójkąta:
\(\displaystyle{ x+y-4=0, x-7y+8=0, 2x-2y+5=0}\)

Liczę równania dwusiecznych kąta utworzonych przez proste:\(\displaystyle{ x+y-4=0, x-7y+8=0}\).
Wychodzą mi: \(\displaystyle{ x+3y-7=0, 3x-y-6=0}\), tylko pytanie jak mam dowiedzieć się która to dwusieczna kąta wewnętrznego?
W jaki sposób mam to sprawdzić, bardzo proszę o pomoc.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

równania dwusiecznych w trójkącie

Post autor: Crizz »

Hmm...

...jedyne, co mi przychodzi do głowy i jest jeszcze w miarę proste, to porównanie współczynników kierunkowych (sprawdzasz na podstawie tangensa kąta, czy dana dwusieczna tworzy z osią Ox kąt zawarty między analogicznymi kątami dla dwóch boków). W tej metodzie jednak można też się pogubić, więc w tym wypadku chyba jednak najlepiej wyjątkowo zrobić rysunek.
ODPOWIEDZ