Wyznacz punkty K i L

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Wyznacz punkty K i L

Post autor: natalicz »

Dane są punkty A=(3,-1) i B=(-1,4).Wyznacz punkty K i L odpowiednio na Osi OX i Oy tak aby |AK|=|BK| ioraz |AL|=|BL|

z gory dzieki za pomoc
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Wyznacz punkty K i L

Post autor: math questions »

punkt \(\displaystyle{ K=(x;\ 0)}\)
więc \(\displaystyle{ |AK|=|BK| \Leftrightarrow \sqrt{(-1-x) ^{2}+(4-0) ^{2} }=\\ = \sqrt{(-x+1) ^{2}+(0-4) ^{2} } \Rightarrow K=(0;\ 0)}\)

z punktem \(\displaystyle{ L=(0,\ y)}\) podobnie powinno wyjśc \(\displaystyle{ L=(0,\ 0)}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wyznacz punkty K i L

Post autor: Kartezjusz »

II sposób
Przeprowadzasz prostą przechodzącą przez A i B.
\(\displaystyle{ y= \frac{5}{4}x-5 \frac{1}{4}}\)A następnie prostopadłą przechodzącą przez środek odcinka AB.Jest to symetralna AB, Więc jak dowolny punkt prostej(prostopadłej) połączysz z odcinkami A i B to odcinki będą równe.Więc K i L to będą punkty przecięcia z jej osiami
debildopotegi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 kwie 2011, o 02:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Inowrocław

Wyznacz punkty K i L

Post autor: debildopotegi »

\(\displaystyle{ K= \left( x;0 \right) \\
L= \left( 0;y \right) \\
|AK|=|BK|\\
\sqrt{ \left( x_K-x_A \right) ^2+ \left( y_K-y_A \right) ^2} = \sqrt{ \left( x_K-x_B \right) ^2+ \left( y_K-y_B \right) ^2} \\
\sqrt{ \left( x-3 \right) ^2+1} = \sqrt{ \left( x+1 \right) ^2+16}}\)

obustronnie podnosimy do kwadratu
\(\displaystyle{ \left( x-3 \right) ^2+1= \left( x+1 \right) ^2+16\\
x^2-6x+10=x^2+2x+17\\
-8x=7\\
x=-\frac{7}{8}
K= \left( -\frac{7}{8};0 \right)}\)

Z punktem L postępujemy analogicznie
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 13:55 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ