Oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC....
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
Oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC....
Proszę o rozwiązanie tak abym mogła dojść do tego jak zrobić podobne zadania;)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC....
stosujesz wzór na srodek odcinka \(\displaystyle{ |AB|\ A=(x _{A};\ x _{B})\ B=(x _{B};\ y _{B})}\)
\(\displaystyle{ S=(x _{S};\ y _{S})= \left( \frac{x _{A}+x _{B} }{2};\ \frac{y _{A}+y _{B} }{2} \right)}\)
w twoim wypadku \(\displaystyle{ S _{BC}=(1;\ 2)}\)
nastepnie stosujesz wzór na odległośc dwóch punktów
\(\displaystyle{ S=(x _{S};\ y _{S})= \left( \frac{x _{A}+x _{B} }{2};\ \frac{y _{A}+y _{B} }{2} \right)}\)
w twoim wypadku \(\displaystyle{ S _{BC}=(1;\ 2)}\)
nastepnie stosujesz wzór na odległośc dwóch punktów