Ile wynois pole figury ograniczonej prostymi:

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
susana1618
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 mar 2010, o 14:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Ile wynois pole figury ograniczonej prostymi:

Post autor: susana1618 »

Pole figury ograniczonej prostymi: 2x+y=0, x+3=0, y=0, y=2 wynosi?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Ile wynois pole figury ograniczonej prostymi:

Post autor: rodzyn7773 »

Narysuj te proste w układzie współrzędnych i zobacz że figurę jaką one tworzą można podzielić na prostokąt i trójkąt.
susana1618
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 mar 2010, o 14:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Ile wynois pole figury ograniczonej prostymi:

Post autor: susana1618 »

Narysowałam ale nie wiem co z prostą 2x+y=0, przekształciłam ją do prostej y=-2x, wiec jaki punkt wziąc żeby ją zaznaczyc?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Ile wynois pole figury ograniczonej prostymi:

Post autor: rodzyn7773 »

Znajdź punkty przecięcia się tej prostej z prostymi o równaniach:
\(\displaystyle{ y=0 \\ y=2}\)
ODPOWIEDZ