równanie normalnej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Minnie_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 17 sty 2010, o 11:49
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

równanie normalnej

Post autor: Minnie_ »

Znajdź równanie normalnej do krzywej \(\displaystyle{ f(x)=xlnx}\) i jednocześnie równoległej do prostej \(\displaystyle{ 2x-y+3=0}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równanie normalnej

Post autor: Chromosom »

ta prosta ma jawną postać \(\displaystyle{ y=2x+3}\), więc współczynnik kierunkowy normalnej musi wynosic 2. Pozostaje ulozyc odpowiednie równanie
ODPOWIEDZ