Oblicz miary kątów trójkąta...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
morgoth404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 18 sie 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Oblicz miary kątów trójkąta...

Post autor: morgoth404 »

Oblicz miary kątów trójkąta, w którym środkowa i wysokość poprowadzone z jednego wierzchołka dzielą kąt przy tym wierzchołku na 3 równe części.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz miary kątów trójkąta...

Post autor: anna_ »

Zrób rysunek i oznacz:
\(\displaystyle{ |AB|=a}\) - podstawa trojkąta
\(\displaystyle{ CD}\)- wysokość poprowadzona z wierzchołka C
\(\displaystyle{ CE}\) - środkowa
\(\displaystyle{ |AE|=|EB|= \frac{a}{2}}\)

Trójkąt AEC jest równoramienny
\(\displaystyle{ |AC|=|CE|=b}\) - ramię
\(\displaystyle{ |AD|=|DE|= \frac{a}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{ \frac{a}{4} }{b}= \frac{a}{4b}}\)

Trójkąt EBC
\(\displaystyle{ | \sphericalangle EBC|=90^o-2\alpha}\)
Z twierdzenia sinusów
\(\displaystyle{ \frac{|EB|}{sin\alpha} = \frac{|CE|}{sin(90^o-2\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{2}}{\frac{a}{4b}} = \frac{b}{cos2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ 2b=\frac{b}{cos2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ cos2\alpha= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\alpha=60^o}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^o}\)
lork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 cze 2011, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Oblicz miary kątów trójkąta...

Post autor: lork »

Na jakiej podstawie stwierdzamy, że trójkąt AEC jest równoramienny?

Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz miary kątów trójkąta...

Post autor: piasek101 »

Wysokość CD dzieli cały AEC na dwa przystające (prostokątne).
lork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 cze 2011, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Oblicz miary kątów trójkąta...

Post autor: lork »

Z tego możemy wywnioskować, że boki \(\displaystyle{ \left| AC\right| i \left| CE\right|}\) są równej długości?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz miary kątów trójkąta...

Post autor: piasek101 »

tak
ODPOWIEDZ